Yıl 2024, her şeyin hızlı ve seri işlediği, çabuk kararların alındığı ve pratik uygulamaların yapıldığı yıllardayız. Her sene bir öncekine göre bu yaklaşımın daha da artmasını beklediğimiz, daha da iyileşmesini istediğimiz bir dönemdeyiz.
Sektör olarak ta başvuruların online yapıldığı, süreçlerin anlık sistem üzerinden takip edilebildiği, tüm belgelerin dijitalleştiği zamana adapte bir kurumla çalışıyor olmanın keyfini yaşıyorum çoğu zaman. Türk Patent ve Marka Kurumu, verdiği eğitimlerle sektörel bilinci ve farkındalığı arttırmada da çok büyük rol oynuyor bizler için.
Bu gelişmeleri kuruma kazandıran bence Geçmiş dönem başkanlarından Habib Asan’dır. Kuruma çok kıymetli katkıları olan Asan görevden ayrıldıktan sonra merkezi Cenevre’de bulunan WIPO(Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü)’da “Geçiş Ülkeleri ve Gelişmiş Ülkeler Bölümü Direktörü” seçildi. Sonrasında yerine geçici getirilenler, yeni atamalar derken 1 yıldır kurum resmi sayfasında, genel uygulamalarda, işlem süreleriyle ilgili sıkıntılar hem bizi hem müvekkillerimizi çok yordu.
Gelinen son noktada da aldığımız bilgiye göre yönetim kurulunda değişiklikler olacağı, yeni atamaların yapılamamış olması sebeplerinden kaynaklı, her yıl 1 ocaktan önce açıklanan yeni işlem ücretleri bu yıl hala açıklanmış değil. Bu yazı yayınlandığında umarım açıklanmıştır. Ve bununla ilgili yapılmış hiçbir açıklama yok. Kulaktan dolma bilgiler ve kendimizce yürüttüğümüz fikirlerle meslektaşlarımızla nasıl bir yol izleyip işlemleri yapalım tartışmaları yapıyoruz. Kendi kendimize müvekkilleri mağdur etmeyecek çözümler bulmaya çalışıyoruz. Açıklanmış bir resmi ücret yokken, sisteme girdiğimizde farklı ücretler çıkıyor. Bu ücretler üzerinden başvuru yaptığımızda, karar verilip açıklanacak harç artışı geriye doğru mu yürürlüğe girecek(bence öyle) yoksa açıklandığı gün itibari ile mi? Arada çıkan farklar kim tarafından karşılanacak. Teknoloji artarken öngörümüz mü azalıyor. Dışarıda ticari bir hayat yürürken, 1250 adet vekil kuruma için çalışırken, her şeyin hızlıca yapılması, planlanması gerekirken neyi nasıl yapsak diye geçen, var olan duruma göre işlem yapılmaya çalışılan ve kaybedilen 1 hafta. Umarım 1 haftadır.
Sınai mülkiyet tescilleri işletmelerin bel kemiklerinden, zamanında başvuru yapmak , süreçlerin hızlı sonuçlanması yapılan yatırımları hızlandırırken işletmeleri de yukarı taşıyor. Ülkenin en önemli kurumlarından biri olan Türk Patent ve Marka Kurumu’nun bir an önce, hızlıca, aciliyetle kararlar alması ve süreçleri hızlandırıcı uygulamalara başlaması şart. Yurt dışından Tükiye’ye yapılan başvurular için ülkemizin gözüktüğü durumu daha iyi bir seviyeye getirmek için de bu gerekli.
Yeni umutlarla, yeni planlarla girdiğimiz yeni yılın, hiç bir şeyin ket vurmadan , karşımıza engeller çıkmadan işimize bakabileceğimiz, işletmelerimizi ve ülkemizi kalkındırabileceğimiz konforda geçmesini temenni ediyorum. İyi haftalar