Dünya genelinde ve ülkemiz genelinde hizmet ve ticaret sektöründe faaliyet gösteren her firma müşterileri tarafından kullandıkları Markayla tanınmaktadır. Marka tescili tanınmışlığınızı korumak ve taklit edilmenizin önüne geçebilmek için çok büyük bir önem taşımaktadır. Bu sebeple Marka Tescili, her geçen gün büyüyen hizmet ve ticaret hayatında çok büyük önem taşımaktadır. Günümüzde markalaşmaya verilen önem arttıkça markanın korunması da nispeten zorlaşmaktadır. Yatırımın vizyona taşındığı her yerde konumlanmış her marka risk altındadır. Ürün kalitesi, tanıtımı ve hizmet anlayışı tüketicinin seçiciliğini markaya yönlendirir.
Markaların koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıldır. Bu süre 10 ‘ar yıllık sürelerde yenileme işlemi yapılarak devam etmektedir. Marka yenileme süresi başvuru tarihi baz alınarak 10. Yılında yapılır. Bu süre başvuru tarihinden 6 ay önce başlamakta olup koruma süresinin sona erdiği tarihten itibaren cezalı olarak 6 ay sonrasına kadar devam etmektedir. Marka yenileme işlemi için Normal süre ve cezalı sürede ödenen ücretler farklıdır. Türk Patent Enstitüsünün vermiş olduğu süre içerisinde yenilemesi yapılmayan başvurular İPTAL olmaktadır. Yenilemesi yapılmayan başvurular açığa çıkmış olur ve başkaları tarafından tescillenebilir.
Çeşitli araştırmalar sonucunda müsaitlik analizi yapılarak başvurusu yapılan Marka başvuruları çeşitli aşamalardan geçtikten sonra Tescile bağlanır ve Tescil belgesi elinize ulaşır. Bu sebeple markanızın korumasını sağlayabilmek için Marka yenileme işleminizin zamanında ve doğru şekilde yapılması çok önemlidir.
Markalar 10 yılda bir yenilendikleri için bu süre içerisinde çeşitli değişiklikler olmaktadır. Bu sebeple Marka yenileme işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır;
Logo değişikliği kontrol edilmeli
Markanın ilk tescillendiği mal ve hizmet içeriğinin kontrol edilmeli
Başvuru sahibi bilgileri kontrol edilmeli (başvuru sahibi şahıs/şirket, adres)
Yenileme işlemi yapılacak olan markada logo ve mal/hizmet (faaliyet alanı) değişikliği söz konusu ise bu değişikliklerin yapılabilmesi için yenileme işlemi yerine yeni bir marka başvurusu da yapılabilmektedir.
Kanunda “Bir markanın yenilenmeme nedeniyle koruma süresinin dolmasından sonra iki yıl içerisinde aynı veya benzer markanın, aynı veya benzer mal ve hizmetler için yapılan tescil başvurusu itiraz üzerine reddedilir.” denmektedir. Bu sebeple yenileme süresi kaçırılmış olan yada sonradan kullanılma kararı verilmiş olan markalarda başkası tarafından aynı isim ve sınıflarda başvuru yapılmış olsa bile eski hak sahibi tarafından itiraz edilerek başvuru düşürülebilir ve tekrar marka başvurusu yapılarak tescil alınabilir.

Seda Çetinkaya
Hedef Patent